"Stant Parası Çıktı mı?"

"Stant Parası Çıktı mı?"

Stant Parası Çıktı mı?

Hemen hemen her “Küçük ve Daha Küçük Ölçekli” işletmenin en az bir tanesine katıldığı organizasyonlara “Etkinlik” denir. Alışveriş şenliği, kermes, pazar, tasarım günleri, alışveriş günleri gibi farklı isimlerle de karşımıza çıkan bu etkinliklere katıldıktan sonra çevremizdekiler genelde hep aynı soruyu sorar; Nasıl geçti?, Memnun musun?, Stant Parası Çıktı mı? 

Sene 2010, Kiru’nun hayali hep var ama daha adı bile ortada yok, ben online sigorta satan bir şirketin pazarlama departmanında çalışıyorum…Kendimi bildim bileli bu işi yapmak istediğim için sürekli kıyısından köşesinden tutmaya çalışıyorum, çizim kurslarına gidiyorum, aksesuarlar yapıyorum. 

Çok eskiden beri aşina olduğum bu etkinlik mevzusuna 2018 yılında Kiru’yla beraber tekrar giriş yaptım. Galata Moda, Tasarım Tomtom Sokakta ve Bebek Şenliği gibi organizasyonları yakından takip etmiş biri olarak kendi markamı kurunca özellikle ilk yıl girebildiğim her etkinliğe katıldım sanırım. Girebildiğim diyorum çünkü maalesef çok popüler olan etkinliklere girebilmenin hiç kolay olmadığını bu süreçte öğrenmiş bulundum.

Nasıl Geçti Peki, Memnun musun?

Evet…

Bu sorunun cevabı konuya hangi açıdan baktığınızla ilgili olarak değişir elbet. Şimdi biraz uzaktan baktığımda yer aldığım tüm organizasyonlardan bana kalanlar o kadar fazla ki, matematiksel kâr zarar hesapları anlamını ve önemini yitirmiş durumda. 

Maalesef artık yapılmayan “Tasarım TomTom Sokakta”nın sonuncusunda yer almıştım mesela, sanıyorum o dört günü, Famu gömleği ve pantolonu takım olarak alan dünya güzeli İtalyan hanımefendiyi ve Kırmızı bina 2. Katı unutmam pek mümkün olmayacak. 

Değdi mi?

Evet…

Özellikle kalabalık bir ekibiniz yoksa (bu yazıyı okuyorsanız olmadığını varsayıyorum) etkinlikler fiziksel olarak çok yorucudur. Ürünlerinizi, dekorlarınızı, mandalinalarınızı, ekstra stoğunuzu ordan oraya taşımak, uzun süreli etkinliklerde her akşam toplanmak sonra sabah yeniden kurmak, hep önemli bir şeyinizi evde/ofiste unutmuş olmak gibi dramlar barındırır içerisinde. O yüzden bazı etkinliklerde “Ne işim var benim burada ya” dersiniz. Demeyin  En verimsiz geçtiğini düşündüğüm etkinliklerden birinde Moda Calling’in sahipleriyle tanışmıştım, 2 yıldır birlikte çalışıyoruz, çok mutluyuz. Yine aynı şekilde başka bir tanesinde de SosyalBen Vakfıyla kesişti yollarımız, onlarla da neredeyse 2 yıl oldu işbirliğimiz.

Etkinlikler süresince tanıştığım müthiş kadınlardan bahsetsem buraya sığması mümkün değil. Karadeniz peştemalinden çanta yapanından, kağıttan çiçeğe, eski usül deftere daha neler neler… Tanıştığınız her kişi, yeni kapılar açıyor, zaman zaman yalnız olduğunuzu sandığınız bu yolculukta en büyük destekçiniz oluyor.

Hepsi mi İyi Geçti?

Hayır…

Yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü keşke hiç katılmasaydım dediğim etkinlik olmamakla birlikte, potansiyeline göre oldukça verimsiz geçen günlerim de oldu tabi ki…Bunu 2 nedene bağlıyorum;

  • ”Yaaa benim standın yeri kötüydü” kulağa bir avuntu cümlesi gibi gelse de aslında değil, önemli ve eğer müdahale edebiliyorsanız özellikle kapalı alanlar için mutlaka irdelemeniz gereken bir konu.
  •  Her etkinlik her markayla uyuşmayabilir, sırf katılmış olmak için katılmadan önce, kimler katılıyor, nerede, kim düzenliyor, bir önceki senelerde neler olmuş soruları araştırmak ve sorgulamak gerekir.

Stant Parası Çıktı mı?

Çıktığı da oldu çıkmadığı da…

En çok sorulan soruya cevap vererek yazımızın sonuna geliyoruz. Çıktığı da oldu çıkmadığı da ama Kiru gibi mağazası ve bilinirliği çok olmayan bir marka için bulunmaz fırsatlardı, alınmaya değer risklerdi. 

Katıldığım son etkinlik geçen sene Feriye’de Fayda Studio’nun gerçekleştirdiği Kış Pazarı’ydı; denizin kenarında, stantların üst üste olmadığı, çok iyi organize edilmiş mükemmel günlerdi…sonrası zaten malum. Bu yeni dönemle birlikte her şey gibi etkinlikler de değişip dönüşüyor, olabilecek en kısa sürede yeniden çiçekli, mandalinalı stantlarda tanışmak, görüşmek ve yeniden buluşmak dileğiyle.