"Satmayan Bir Pantolon Hikayesi"

"Satmayan Bir Pantolon Hikayesi"

Yok satan, hemen tükenen ve çok sorulan ürünlerden, iyi geçen etkinliklerden bahsetmek hep çok keyifli ve kolay; ama maalesef her zaman işler öyle gitmiyor. Bu amaçla, yapmış olmaktan dolayı hiç pişman olmadığım, başkası yapmış olsaydı “bu benim aklıma nasıl gelmedi” diye üzüleceğim ama hiç satmayan Oshi pantolonun hikayesini, nasıl ortaya çıktığını ve üretim aşamalarını uzun uzun yazmak istedim. 

Kiru, ölçeği gereği çok çeşitli ve adetli üretim yerine kapsül koleksiyonlarla yoluna devam etmekte. Zaman zaman, Oshi gibi dahiyane  fikirler söz konusu olduğunda koleksiyondan bağımsız ekstra üretimlerle bazı sermayeler bazı kedilere yüklenmektedir.

Bu yazıda anlatılan aşamalar aslında koca bir koleksiyon hazırlarken de aşağı yukarı benzer ilerlemektedir.

1.

fikir / ilham

İnstagram’da dolaşırken gördüğüm fakat kaynağını not etmediğim bir çizimle ortaya çıkan fikir Jeremy Hatch’in “Accident / Kaza” isimli porselen heykelini de görmemle birlikte, fikir olmaktan çıkıp “bunu mutlaka yapmalıyım “ aşamasına biraz fazla hızla geçiş yapmıştır. 

2.

numune

Kalıp çalışmasının ardından çıkan ilk numunelerle birlikte fit yapılır ve kumaşlar netleşir. Bu modeldeki kumaşlar Pala Tekstil’den tedarik edilmiştir. 

Bu modelin olabildiğince gerçekçi yapılabilmesi için seçilen kumaşların aşağıdaki özellikleri sağlaması gerekmekteydi;

- Aynı kumaşın iki farklı tonunun kullanılması,

- Söz konusu iki farklı tonun ikisinin birden hazırda üretilmiş olması. (Kumaşçı kartelalarında olan renk alternatiflerinin hepsi üretilmiş olmayabilir, hatta %100 üretilmemiştir, ancak sipariş üzerine ürettirebilirsiniz o da genelde en az ortalama 200-300 mt civarlarındadır)

- Bu modeldeki iki farklı ton kumaştan koyu olanı açık olana göre çok daha az kullanıldığından size bu miktarda kumaş vermeyi kabul eden bir kumaşçı bulunması.

Yukarıdaki 3 önemli koşulu sağlayıp gerekli kumaşlar bulunduktan sonra diğer detaylara geçilmiştir.

3.

düğme

Bu ve diğer çoğu modelde kullanılan düğmelerin üreticisi Form Düğme. Yerleri Merter’de olup koleksiyonunda çok fazla çeşit bulundurmaktadır.

İstediğiniz şekilde kestirip, boyatarak az adetli düğme yaptırmak için ise adres; Osmanbey’deki Almira Düğme. Örneğin Koka Top’ta bulunan papağan düğmeler kendilerine aittir.

4.

fermuar

Fermuar insanı rezil de eder vezir de! Sorunsuz, takılmayan, bozulmayan ve boyatmaya gerek olmadan rengi tutan fermuar çok önemlidir. Hazırda çok fazla renk ve boy alternatifi bulundurduğu için en başından beri tüm fermuarları Bomonti’deki Fim Fermuar’dan tedarik etmekteyim. 

Kiru gibi az adetli üretim yapan firmalar için her şeyin “hazırda olanı” çok kıymetlidir; çünkü çoğunlukla minimum sipariş miktarları küçük üretim için çok fazladır. 

5.

etiket

Bir Kiru ürününde ortalama 5 adet etiket bulunmaktadır; ense, beden, içerik, karton etiket ve yıkama talimatı.

6.

ürün

Yukarıda bahsedilen aşamalarla birlikte ortalama 4-6 haftalık süreç sonrasında pantolonlar 2 farklı renk alternatifiyle 40 adet üretilmiştir. Hemen akabinde fotoğraf çekimi yapılarak internet sitesine eklenmiş ve Kiru’nun satıldığı mağazalara yollanmıştır. 

Gelelim bugüne;

Oshi’nin üretilmesinin üzerinden 1 yılı aşkın bir süre geçti, toplam satış adedimiz “8”. Bu sekiz adedin satış kanalı açısından dağılımı aşağıdaki şekildedir;

- Mockup Bozcaada – 4 adet

- Moda Calling – 3 adet

- Online – 1 adet

Renklere göre dağılımını vermeme gerek olduğunu düşünmüyorum ama kırmızı rengin daha çok sattığını söyleyebilirim. 

Normalde beni her zaman sonsuz destekleyen ailem ve dostlarım bile bu pantolonda beni yalnız bırakmışlardı…Ama yine de tek derdim daha önce görmediğim ürünler yapmak olduğu için benimle beraber altına işemiş gibi gösteren pantolon giymek isteyecek bir 39 kişi daha bulurum diye düşünmüştüm… Olmadı…Bütün bu kan ter gözyaşına rağmen yine olsa yine yapardım ama tek renk ve 5 adet yapardım  

Bu arada hala keşfedilemediğine ve bir gün herkes tarafından giyileceğine olan inancım sonsuz, ne de olsa “İstikrarlı hayal hakikattir” *

PS: Bu vesile ile ilgili pantolonu hiçbir baskı altında kalmadan tamamen kendi iradesiyle üzerinde paralanacak kadar, İstanbul’da, Dubai’de, evde ve ofiste giyen sevgili arkadaşım Kevser’e ve yine işbu pantolonu satışa sunulduğunun ertesi günü web sitesinden “ilk ve tek” satın alan sevgili Ece Aksu’ya teşekkürü bir borç bilirim…